Άρθρο: «Ο ρόλος και τα προβλήματα της Αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή»

Άρθρο: «Ο ρόλος και τα προβλήματα της Αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή»

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «Αστυνομία & Πολιτισμός», Τεύχος Ιανουαρίου 2012  

Στην ανθρώπινη ζωή μετά τη διαβίωση, σίγουρα τη μεγαλύτερη αξία έχει η ασφάλεια. Η συναισθηματική και  βεβαίως η δημόσια ασφάλεια.

Αυτό το ύψιστο αγαθό, προαπαιτούμενο, αλλά καθόλου δεδομένο μιας οργανωμένης και δημοκρατικής κοινωνίας, καλείται να το προασπίσει το Σώμα της Αστυνομίας.

Σήμερα βιώνουμε μια κατάσταση που όμοια της δεν έχει ξαναβιώσει η γενιά μας. Η πρωτοφανής οικονομική κρίση δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες στην κοινωνική ζωή, στην ομαλότητα, γεννάει παρενέργειες, γεννάει εγκληματικότητα.

Φτώχεια, ανεργία, κοινωνικός αποκλεισμός, αλλάζουν την αποστολή της αστυνομίας, η οποία καλείται να προστατέψει τους πολίτες, όχι μόνο από το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο ανθίζει, αλλά κυρίως  να προστατέψει την κοινωνική ομαλότητα, την ιδιωτική περιουσία, την ασφάλεια στην εργασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Αστυνομία είναι ούτως η άλλως το πιο αναγκαίο, αλλά ίσως και το πιο  παρεξηγημένο σώμα. Η κατασυκοφάντηση της είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη προσφορά της στην κοινωνία. Πολλοί «καλοθελητές» προβάλλουν υπέρμετρα τις άτυχες στιγμές της, τυχόν αποτυχίες της και επίορκα μέλη της, αλλά αποσιωπούν ή υποβαθμίζουν τις επιτυχίες της, την αυτοθυσία των στελεχών της, καθώς και τα αμέτρητα θύματα της.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αστυνομία μας σήμερα είναι πολλά με  πιο σημαντικά να είναι:

-         Οι περικοπές των ήδη χαμηλών μισθών που έχουν οδηγήσει σε εξαθλίωση τη συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών, που όχι μόνο με δυσκολία τα βγάζουν πέρα, αλλά καλύπτουν και με δικά τους έξοδα ανάγκες των υπηρεσιών τους.

-         Οι ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό που είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι επιχειρησιακές μονάδες.

-         Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, σε εφόδια καθώς και σε προστατευτικό υλικό, καθιστούν προβληματική έως και αδύνατη την αποτελεσματική υλοποίηση του αστυνομικού έργου, σε συνδυασμό με ασφάλεια για τον άνθρωπο αστυνόμο. Ελλείψεις σε περιπολικά, κράνη που σπάζουν εύκολα, ελλείψεις σε κονδύλια για βενζίνη, πετρέλαιο και αναλώσιμα στα τμήματα, είναι μερικά, σοβαρότερα ή ενδεικτικά παραδείγματα της παρακμής που έχει οδηγηθεί το σώμα. Τραγελαφικό να θέλουμε αποτελέσματα από ανθρώπους που χρησιμοποιούν περίστροφα 20ετίας, αντιασφυξιογόνες μάσκες ληγμένες από το 1990 και χημικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

-         Το χαμηλό ηθικό των αξιωματικών και των αστυνομικών. Πέρα από όλα τα ανωτέρω βλέπουν ότι παρά το ζήλο που δείχνουν και τις συλλήψεις που γίνονται, οι παραβάτες μένουν ατιμώρητοι. Έτσι, επ' αυτοφώρω συλληφθέντες  για ναρκωτικά αφήνονται «περιέργως» ελεύθεροι, ενώ στα δικαστήρια χλευάζονται από τους κατηγορουμένους, οι οποίοι ενίοτε «ανεξήγητα» μένουν ελεύθεροι. Με όλα αυτά ο ζήλος και το ηθικό των αστυνομικών είναι καταρρακωμένο.

 

Η αστυνομία, πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας,  δεν είναι απλά μια δημόσια υπηρεσία. Ο αστυνομικός έχει πολλές υποχρεώσεις και αμέτρητες δυσκολίες στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

-        Οφείλει με γενναιότητα και αυτοθυσία να προστατεύει τον πολίτη από το έγκλημα κάθε μορφής. Τα δεκάδες θύματα στην οικογένεια της αστυνομίας περίτρανα το αποδεικνύουν αυτό.

-        Οφείλει να σέβεται τους νόμους και τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμα και του χειρότερου εγκληματία που συλλαμβάνει ή καταδιώκει.

-        Οφείλει με υπομονή και αυτοθυσία να προστατεύει τους πολίτες ή να εκτελεί εντολές που δεν είναι ευχάριστες. Ο Έλληνας Αστυνομικός δεν είναι απέναντι στον πολίτη, αλλά μεγάλο  στήριγμα στον πολίτη.

Στον αγώνα της αστυνομίας για την προστασία των εννόμων αγαθών, επιβάλλεται να γίνει συμμέτοχος και η κοινωνία. Οι απλοί πολίτες με ευθύνη και εγρήγορση να βοηθήσουν στην πρόληψη και στην αποφυγή της περιθωριοποίησης καθώς και  στην πρόληψη της καθημερινής μικρομεσαίας εγκληματικότητας.

Σήμερα η κοινωνία αλλάζει. Γίνεται πιο σκληρή. Σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα οι αναταραχές που ζήσαμε, αλλά κυρίως αυτές που έρχονται, αλλάζουν και τη μορφή της Αστυνομίας. Καλείται να προασπίσει την τάξη σε μια εποχή υψηλής έντασης και αναταραχής.  Ο απλός αστυνομικός υπάλληλος είναι εκτεθειμένος σε κίνδυνο χωρίς καμία σχεδόν ασφάλεια και καλείται να επιτελέσει ένα έργο αναμφίβολα  όχι δημοφιλές, αλλά αναγκαίο για την κοινωνική ειρήνη.

Ας σταθούμε όλοι μας  δίπλα στο έργο του Έλληνα Αστυνομικού, αρωγοί στον δύσκολο καθημερινό  αγώνα του  για  την ασφάλεια και προστασία της ζωής,  της τιμής και περιουσίας των πολιτών, για  την  κοινωνική ειρήνη και ομαλότητα στην πατρίδα μας.